Vad är äkta silver
Ark design Stefan Ljungström startsida

Vad är äkta silver?

Vad är äkta silver?

Silver har kemiska beteckningen Ag, densiteten 10,5 g/cm³ och smälter vid 962 °C.


Sterling eller 925 är den beteckning/stämpel som silversmycken oftast har.


830 är den beteckning/stämpel som silverbestick oftast har.


Äkta silver har en finhalt av lägst 830 tusendelar dvs 83% silver. Det är en legering (metallblandning) av två eller flera metaller, d.v.s grundämnen. Resterande 17 % är vanligtvis koppar.

Ibland kan silvret vara helt eller delvis legerat med kadmium. 830 silver kallas verksilver och är den vanligaste finhalten i matsilver.

Den vanligaste smyckeslegeringen är 925 tusendelar (92,5 %) silver och resten är koppar. 925 silver kallas även Sterling eller Sterlingsilver. Sterlingsilver är vitare och mjukare att bearbeta än verksilver. Därför lämpar sig 925 silver att smida i medan 830 lämpar sig för bestick.

Inom några år kan vi få se 800 tusendelar silver i bestick och smycken. Denna halt är vanlig på kontinenten.

Silver används till smycken, matsilver och prydnadsföremål, men mer än 60 % av det tillgängliga silvret förbrukas inom elektronik- och fotoindustrin.

Förlovningsringar i silver är idag lika vanligt som guldringar. Inte bara för det låga priset, utan för att det helt enkelt är väldigt snyggt.

Mycket tidiga civilisationer förknippade som bekant guldets gula färg med solen och för egyptierna var guld symbolen för deras solgud Ra. På samma sätt förknippades silver med månen för dess mer silvervita sken. Det ursprungliga namnet för silver var "Luna", vilket betyder måne. Sedermera byttes namnet på silver till "argentum", vilket betyder vit och glänsande.

Silver förekommer gediget i naturen, men vanligtvis är det bundet i kemiska föreningar. I de fall det förekommer gediget är det ofta tillsammans med guld.